گروه کاپا (کارگاه های آموزشی پژوهشی انرژی) در سال 1394 توسط جمعی از محققان، اساتید و دانش پژوهان صنعت و دانشگاه با هدف آموزش، پژوهش و همگرایی استعدادهای دانشجویان و تمرکز بر روی موضوعات اساسی کشور و مرتبط با مهندسی مکانیک، هوافضا و انرژی تأسیس گردید. هدف اصلی این گروه پاسخ به نیاز قشری از دانشجویان که به دنبال فعالیت های پژوهشی و افزایش توانمندی های علمی خود هستند می باشد. گروه کاپا با برگزاری کارگاه های آموزشی و پژوهشی در خصوص موضوعاتی همچون انرژی، هوافضا، الگوریتم های بهینه سازی و … سعی در تبدیل آموزش های غیر هدفمند به آموزش های هدفمند و پژوهش محور دارد. ایده برگزاری کارگاه های پژوهش محور و مرتبط با صنعت منطبق با سرفصل ها و سیلابس های گروه کاپا ایده ای است که شاید بتوان گفت برای اولین بار در ایران توسط گروه کاپا راه اندازی گردیده است.
زمینه کاری کاپا به صورت عمده در حوزه های دینامیک سیالات، ترمودینامیک، تحلیل آیرودینامیکی سازه ها و الگوریتم های بهینه سازی متمرکز شده است. بنابراین برای دانشجویان تبدیل انرژی، مهندسی هوافضا-آیرودینامیک و انرژی قابل استفاده می باشد.
یکی از نقاط ضعف سیستم آموزش عالی در بسیاری از کشورهای در حال توسعه عدم وجود آموزش های هدفمند و پژوهش محور می باشد. در خصوص رشته هایی نظیر مهندسی مکانیک، هوافضا و انرژی اغلب شاهد هستیم که دانشجویان پس از چند سال تحصیل در دانشگاه ها با یک مدرک آکادمیک فارغ التحصیل می شوند اما به دلیل عدم دانش کافی و کاربردی در خصوص رشته مورد نظر و یا عدم داشتن رزومه پژوهشی مناسب، در پیدا کردن شغل مطلوب و یا ادامه تحصیل در داخل و یا خارج از کشور دچار مشکل می شوند. همچنین، بسیار دیده شده است که دانشجویان خواستار فعالیت های فوق برنامه نظیر آموزش های کاربردی نرم افزارهای تخصصی در دانشگاه ها هستند ولی عمدتاً این نیاز در دانشگاه ها به شکل مطلوب برآورده نمی شود. لذا معمولاً حجم عظیمی از انرژی و شور و شوق جوانی در دانشجویان به دلیل عدم برنامه ریزی صحیح و استفاده بهینه از آن ها تلف می شود. به عبارت دیگر دانشجویان در دانشگاه ها عمدتاً با مبانی نظری آشنا شده اما در خصوص ابزارهای نرم افزاری و کاربرد مبانی نظری در کاربردهای صنعتی اغلب تهی از دانش و آگاهی های لازم هستند و دانشگاه ها نیز از این منبع عظیم انرژی به نحو بهینه و مطلوب استفاده نمی نماید.
از طرف دیگر، دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی نظیر کارشناسی ارشد و دکتری هم با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم می کنند. یکی از مهمترین مشکلات این قشر از دانشجویان تعریف پروژه منحصر بفرد و ارزنده بوده که اغلب مدت زمان زیادی به طول می انجامد. همچنین عدم دسترسی به افراد مطلع و فرهیخته که دانشجو را در جهت انجام پروژه های خود یاری نمایند نیز یکی دیگر از مشکلات موجود در مقاطع تحصیلات تکمیلی می باشد.
به طور کلی مجموعه این عوامل سبب می گردد که اتلاف زمان و انرژی در دانشگاه ها بیشینه شده و دانشجویان اغلب از کارهای پژوهشی خسته و درمانده شوند. ایده اصلی شکل گیری کاپا به طور مشخص پاسخ به این نیاز آموزشی کشور و ساماندهی دانشجویان در جهت انجام پروژه های پژوهشی با اهداف مشخص است.
مجموعه مدرسه نرم افزار با فراهم سازی فضای آموزشی متناسب با نیازهای آموزش مدرن در واقع همکار تیم کاپا به شمار می رود. خصوصیاتی نظیر سیستم های یارانه ای قدرتمند، سیستم تهویه مطبو کارا، دیگر تجهیزات مورد نیاز برای آموزش مهارت های نرم افزاری و موقعیت مناسب جهت دسترسی در شهر تهران از بارز ترین مشخصه های این مجموعه می باشد.
آدرس پستی: تهران، ضلع جنوبی سید خندان، بین شریعتی و میر مطهری، پلاک 74
آدرس اینترنتی: www.archsoft.ir
مخاطبان کاپا چه کسانی هستند؟

دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی ارشد و دکتری که مایل به تعریف و انجام رساله پایان نامه خود هستند.

دانشجویانی که علاقمند به گردآوری رزومه پژوهشی جهت ادامه تحصیل در خارج از کشور هستند. دانشحویان مقطع کارشناسی که دارای رزومه کار پژوهشی و به خصوص مقاله باشند دارای امتیاز بالاتری نسبت به مابقی دانشجویان در اخذ پذیرش از دانشگاه های معتبر خارجی هستند.

دانشجویان مقطع کارشناسی که علاقمند به ادامه تحصیل در مقطع ارشد هستند. این دسته از دانشجویان علاوه بر درک عمیق از مباحث سیالاتی می توانند یک پروژه در حد کارشناسی ارشد انجام داده تا در صورت ادامه به تحصیل در مقطع ارشد دارای کار پژوهشی بوده و مسیر هموارتری داشته باشند.

دانشجویان مقطع کارشناسی که علاقمند به کارهای پژوهشی در زمینه مکانیک، هوافضا و انرژی هستند.
کاپا برای سیلابس آموزشی و کارگاهی خود چند بسته خدماتی را طراحی نموده و ارائه می نماید:
بسته آموزشی نرم افزار
در این بسته آموزشی، نرم افزار های تخصصی مطابق با سیلابس های استاندارد آموزش داده می شوند. مدت زمان این بسته آموزشی معمولاً بین 30 تا 40 ساعت بوده و دانشجویان در این بسته آموزشی صرفاً مراحل مقدماتی تا پیشرفته نرم افزار را فرا می گیرند. این بسته آموزشی مشابه کلاس های نرم افزار در موسسات و آموزشگاه های دیگر بوده و برای علاقه مندانی مفید است که صرفاً خواستار آشنایی و یادگیری نرم افزار مربوطه هستند.
بسته آموزشی-کارگاهی صنعتی
در این بسته دانشجویان طی حدود 40 تا 80 ساعت علاوه بر فراگیری نرم افزار تخصصی به انجام یک الی دو پروژه صنعتی در حضور اساتید مربوطه می پردازند. این دوره توانمندی فراگیران را در انجام پروژه های صنعتی افزایش می دهد.
بسته آموزشی-کارگاهی پژوهشی
این بسته آموزشی-کارگاهی که حدود 80 الی 120 ساعت به طول خواهد انجامید توانایی دانشجویان را در انجام پروژه های پژوهشی افزایش می دهد. بدین صورت که پس از آموزش نرم افزار تخصصی، برای هر دانشجو یک طرح پژوهشی تعریف خواهد شد و دانشجو طی حدود 40 ساعت با حضور اساتید مربوطه اقدام به مدلسازی و انجام پروژه خود خواهد نمود. پس از انجام موفقیت آمیز پروژه و اخذ نتایج مطلوب، برای فراگیران یک کارگاه مقاله نویسی برگزار خواهد گردید و اصول مقاله نویسی آموزش داده خواهد شد. پس از آن دانشجو به تدوین یک یا چند مقاله در خصوص پروژه ای که انجام داده با حضور اساتید مربوطه خواهد نمود. مقالات پس از تدوین توسط اساتید بازبینی و اصلاح خواهد گردید و نهایتاً جهت ارسال به مجلات و کنفرانس ها آماده خواهد شد.
روشن است که مراکز آموزشی بسیاری وجود دارند که به کار آموزش های نرم افزاری و سخت افزاری تخصصی رشته های مهندسی مکانیک، هوافضا و انرژی می پردازند، باید اشاره کرد خدماتی که کاپا ارائه می دهد با این مراکز تفاوت هایی دارد. با بررسی های دقیق بعمل آمده توسط کارشناسان کاپا، سیلابس های موجود در اکثر آموزشگاه ها و مراکز آموزشی مبتنی بر آموزش صرف نرم افزار می باشد. بدین معنی که دانشجو با گذراندن ساعات آموزشی معین، یک نرم افزار تخصصی را در حد مدلسازی استاندارد فرا می گیرد، اما زمانی که دوره آموزشی به اتمام رسید و دانشجو قصد انجام یک پروژه صنعتی را داشته باشد قطعاً با پیچیدگی هایی مواجه می شود که معمولا دیگر شخص یا مجموعه ای برای یاری فراگیر در مشکلات و ابهامات حضور نخواهد داشت. لذا فرآیند آموزش نهادینه نشده و چه بسا پس از مدتی مطالب نیز به دست فراموشی سپرده شوند. علاوه براین موضوع، تعریف یک پروژه پژوهشی مناسب و ارزنده که دانشجو بخواهد بر روی آن تمرکز نماید تا نرم افزار را به طور تخصصی تر فرا بگیرد نیز حائز اهمیت می باشد. این موضوع دقیقاً همان نقطه افتراق فعالیت های کاپا با آموزشگاه ها و مراکز آموزشی است. سیلابس کارگاهی گروه کاپا به نحوی تدوین گردیده که دانشجو پس از فراگیری نرم افزار با اعتماد بنفس و در حضور اساتید گروه به انجام پروژه پژوهشی ارزشمند پرداخته و تمام ایرادات و ابهامات خود را در حضور اساتید مربوطه برطرف می نماید و در واقع خود یک اثر پژوهشی را به اتمام می رساند، با این روش نه تنها فراگیری نرم افزار امری گنگ و خسته کننده جلوه نمی نماید بلکه چه بسا علاقه فراگیر در زمینه کاری دو چندان می گردد.
یکی از مهمترین دستاوردهای سیلابس آموزشی-پژوهشی کاپا کمک به دانشجویان جهت صرفه جویی در زمان به جهت تعریف پروژه های پژوهشی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و افزایش توانمندی های علمی و پژوهشی آن هاست. در واقع هر دوره آموزشی-کارگاهی کاپا به مثابه یک اردوی علمی-پژوهشی فشرده است که دانشجویان با استعداد ولی با سطح دانش پایین یا متوسط وارد آن شده و با سطح توانمندی بالا از آن خارج می شوند. گروه کاپا نیز به مثابه پژوهشکده کوچکی است که از علاقمندان به امر پژوهش بهره جسته و از انرژی و وقت آن ها در جهت امور پژوهشی سود می برد.
یکی دیگر از دستاوردهای مهم سیلابس های گروه کاپا انجام پزوژه های هدفمند در هر یک از دوره های کارگاهی است. بدین معنی که سعی می شود برای دانشجویان در هر دوره پروژه های همسو با چالش های صنعتی در نظر گرفته شود تا بتوان از نتایج و خروجی پروژه ها در فاز طراحی فنی پروژه ها بهره برد.
گروه کاپا افتخار دارد تا رابطه پژوهشی خود را با تمام دانشجویان پس از اتمام دوره ها حفظ نماید. به همین جهت، تمام دانشجویان پس از اتمام دوره می توانند در صورت هر گونه سوال و یا ایراد به صورت رایگان از راهنمایی های متخصصین گروه کاپا استفاده نموده و یا در صورت تمایل به ادامه همکاری های پژوهشی، هماهنگی ها لازم را با اساتید کاپا انجام دهند.